Magyarországon is bevezetnék a sziesztát


Egyre nehezebben tűrik a nagy nyári hőséget a magyar lakosok – derül ki egy felmérésből. A kutatás adatai szerint a férfiak viselik a legnehezebben, nagy részük ugyanis nyáron is a szabadban dolgozik.

 

Vannak olyan emberek, akiknek hiába adunk tanácsokat, a munkakörük lehetetlenné teszi, hogy nyáron a legnagyobb melegben kerüljék a kockázatokat. Ők a szabadban dolgozó emberek, többségében férfiak, és nagyobb kockázatot viselnek – mondta Antal Z. László szociológus.

A férfiak csaknem felének van olyan munkaköre, amely nyáron is arra kényszeríti őket, hogy a szabadban legyenek. A nőknél ez az arány csupán 27 százalék. A férfiak ráadásul elég nagy arányban, több mint 2 órát tartózkodnak a szabadban a déli órákban. Ők többnyire gépkocsivezetők, biztonsági őrök, mezőgazdasági munkások, útépítők és tetőfedők – részletezte a szociológus.

Antal Z. szerint felmerült a szieszta gondolata is a felmérésben. A válaszadók 21 százaléka nem foglalt állást ebben a kérdésben, mert nem volt róla elég információja, de a megkérdezettek 50 százaléka egyetértett a szieszta bevezetésével. A hőség, a hideg és az UV-sugárzás elviselésével kapcsolatos kérdésekre többségében azt válaszolták, hogy a hideget viselik a legjobban, majd a hőséget és legkevésbé az UV-sugárzást. A lakosság meglepően magas arányban adta azt a választ, hogy a kormány intézkedéseinek szerepe lehet a hőség elviselésében.

(napi.hu)