Súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrán fegyveres erők a Donyec-medencében


Ismét súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrán fegyveres erők a kelet-ukrajnai válságövezetben: az elmúlt napban öt katona vesztette életét és négy sebesült meg – közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában harminc ízben nyitottak tüzet a felkelők az ukrán katonák állásaira. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára: a felkelők 13-szor lőtték Donyeck környékét, 12-szer nyitottak tüzet a frontvonal déli részén, Mariupol térségében, északon, Luganszk közelében pedig 5 alkalommal.

A Luganszk megyei kormányzói hivatal közölte, hogy tüzérségi lövedékek csapódtak be a Luganszktól mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő, kijevi ellenőrzés alatt lévő Sztanicja Luhanszka településre. A becsapódások következtében beomlott a járási állami hivatal díszterme, egy lakóháznak pedig teljesen leégett a teteje és a második szintje, miután telibe találta egy tüzérségi lövedék. Áldozatokról nem érkezett hír.

Továbbra is feszült a helyzet a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő Avgyijivka településnél, ahol a minszki megállapodások által tiltott, 120 milliméteres kaliberű aknavetőket is bevetettek a felkelő erők.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a felkelők ki akarják szorítani Avgyijivka térségéből az ukrán fegyveres erőket. A hetek óta szinte folyamatosan zajló támadásaikban a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket és harckocsikat is bevetnek.

Két nappal korábban 14 ukrán katona sebesült meg a harcokban, java részük a megyeközpont melletti település elleni támadásokban.

A helyzet súlyosbodásáért egymást vádolják a szemben álló felek. A DAN donyecki felkelő hírportál nem megnevezett “védelmi” forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők vasárnapra virradó éjjel több mint 200 tüzérségi aknát lőttek ki a megyeközpont térségében.

(mti)