Az oroszokkal szembeni keményebb fellépést sürget a NATO


A terhek egyenletesebb elosztására és a Moszkva katonai érdekérvényesítésével szembeni határozottabb fellépésre szólított fel a NATO, parlamenti közgyűlésének hétfői zárónapján az albániai fővárosban, Tiranában.

Michael R. Turner amerikai törvényhozó, a közgyűlés elnöke szerint „az orosz agressziónak ára van”, és az európai partnereknek növelniük kellene védelmi költségvetésüket.

„Moszkva úgy döntött, hogy saját érdekei jobban érvényesülnek akkor, ha inkább ellenünk dolgozik, nem pedig velünk”

– mutatott rá az amerikai kongresszus republikánus tagja. „Az orosz fenyegetés valós és komoly.”

Egy hétfőn egyhangúlag elfogadott nyilatkozat felszólította a NATO tagjait, hogy „segítsék azokat a tagállamokat, amelyek veszélyben érzik biztonságukat, különösen a keleti és déli széleken”.

Alexander Vershbow helyettes NATO-főtitkár elmondta, hogy a szövetség fenntartja ugyan a párbeszédet Moszkvával, de „az nem folyhat a megszokott mederben mindaddig, amíg Oroszország nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot és a viselkedési normákat.”

Vershbow szerint a NATO-tagállamok erősíteni fogják védelmi képességeiket, és logisztikai támogatást nyújtanak az Oroszországgal határos tagoknak a katonai szövetség júliusi varsói csúcstalálkozóján.

A NATO 28 tagja mintegy 250 törvényhozójának részvételével zajlott háromnapos gyűlés az albániai fővárosban, Tiranában szigorú biztonsági óvintézkedések mellett. A politikusok egyebek mellett a NATO terrorellenes és migrációs politikájáról, az ukrajnai válságról és a Nyugat-Balkán biztonságáról vitáztak.

A közgyűlés üdvözölte Montenegró teljes jogú tagként való meghívását a NATO-ba, és reményét fejezte ki Bosznia-Hercegovina, Macedónia, illetve az Oroszországgal szövetséges Grúzia későbbi csatlakozását illetően.

mti