Elkapkodták az orosz kötvényeket


Oroszország először bocsátott ki eurókötvényt a Krím annektálása és az emiatt bevezetett szankciók óta. Ehhez képest a papírok háromnegyedét nyugati és ázsiai befektetők vették meg.

Az 1,75 milliárd dollár értékű, 10 éves futamidejű eurókötvényt 4,75 százalékos éves kamatra bocsátotta ki Oroszország. A papírok iránti kereslet elérte a 7 milliárd dollárt. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint a kötvények 30 százalékát bankok, további 34 százalékát alap- és vagyonkezelők, további részét biztosítók és más befektetők jegyezték le.

Miközben sok elemző úgy vélte, hogy a szankciók miatt a nyugati vásárlók aránya elenyésző lesz, az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a kötvény mintegy

75 százaléka brit, francia, svájci, ázsiai és amerikai kézbe került,

negyede pedig orosz bankoké, vagyonkezelőké, és brókercégeké lett.

A pénzügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra az orosz eurókötvény vásárlóinak a nevét, a TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor tudni véli, hogy az egyik vevő az Alfa Bank volt, az egyik legnagyobb orosz magánbank. Orosz állami bankok nem jegyezhettek az eurókötvényből.

Oroszország utoljára 2013 szeptemberében adott el kötvényeket külföldön, akkor négy különböző lejáratra összesen 7 milliárd dollár értékben. Ezen belül 5 éves papírt 1,5 milliárd dollárért, 10 évest 3 milliárd dollárért és 30 évest 1,5 milliárd dollárért, illetve 7 éves lejáratra 725 millió euróért.

mti