Kinek kell a vízummentesség?


Az ukrán vezetés már tizenhat éve tesz – néha sikeresnek tűnő, néha eleve elvetélt – kísérleteket arra, hogy Európából Európába vezesse az országot. Először Viktor Juscsenko államfővé választása után került a köztudatba, hogy az ukrán polgárok belátható időn belül vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagországaiba. A vízummentességet Viktor Janukovics is következetesen és folyamatosan napirenden tartotta. S ez Petro Porosenko vesszőparipája, egyik legfőbb ígérete is – írja a KISZÓ mai számában.

Dmitro Raimov, a Vállalkozók Szabad Iskolájának kurátora a korrespondent.neten publikált elemzésében e folyamatosság okait elemzi. Sajátos választ ad arra a kérdésre, valójában kinek is jó, kinek szükséges a téma folyamatos felmelegítése.

A politikusok és „Ukrajna európai ügyvédei” meggyőződéssel hangoztatják, hogy a nyár folyamán az egyszerűsített határátlépés valósággá válik. Viszont, miután kikapcsolják a kamerákat, hozzáteszik: a minszki megállapodások végrehajtásának elbliccelése, a donbászi háborús helyzet kiéleződése a pozitív döntést meghatározatlan időre elodázhatja – állítja a szakember.

Raimov felteszi a kérdést:

valóban annyira szükséges-e az ukrán állampolgároknak a vízummentesség?

Az egész legfeljebb arra jó, hogy az ukrán állampolgárok könnyebben lépjék át a határt, s gyakrabban költhessék el pénzüket az európai városok boltjaiban, üdülőhelyein. Akik ezt megtehetik, csupán a törpe kisebbséget alkotják. A többség bizony nem azért vágyik az unióba, hogy költekezzen. A cél a munkavállalás, a pénzkeresés.

Az elemző úgy véli, a vízumkényszer eltörlése csak látszólag könnyíti meg a határ átlépését, mivel mindazokat az elvárásokat, melyeket eddig a vízum igénylésekor kellett teljesíteni, a fogadó ország illetékes hatóságai ezután is számon kérik, s amennyiben valamelyik igazolás hiányzik, megtagadhatják a beutazást.

A vízummentesség az egyszerű állampolgároknak gyakorlatilag semmit nem ad – állapítja meg Raimov. Majd levonja a következtetést: az egész a politikusok számára fontos, hogy bizonyítsák: elérték, kivívták azt, amire a nép vágyott.