Lemondott az egyik főbéketárgyaló, reménytelennek látja a szíriai helyzetet


Lemondott vasárnap a szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő, Tárgyalási Főbizottság főtárgyalója. Arra hivatkozik, hogy a genfi béketárgyalásokon nem sikerült megoldást találni az ostromlott területeken élő szíriaiak szenvedéseire.

Mohamed Allús a Dzsais al-Iszlám nevű felkelőszervezet egyik politikai vezetője és a Tárgyalási Főbizottság (HNC) tárgyalója volt, több hírügynökségnek elküldött közleményében arra hivatkozott, hogy a béketárgyalásokon a több ezer fogoly szabadon bocsátásáról sem sikerült megállapodni a szíriai kormányerőkkel, valamint arról, hogy az országban elinduljon a politikai átmeneti folyamat Bassár el-Aszad szíriai elnök nélkül. A szíriai kormány nem ismeri el a HNC jogát az ellenzék képviseletére, és azt állítja, hogy az Aszad elnököt megdönteni akaró külföldi erők eszköze. Magát Allúst terroristának tartja.

A HNC rijádi tanácskozásán elfogadta Allús lemondását. Az ernyőszervezet tagjai ezenkívül arra kérték külföldi támogatóikat, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű felkelőcsoportot támogassák katonailag, ne pedig a Szíriai Demokratikus Erőket (SDF), mert utóbbinak a fő alkotóereje a kurd Népvédelmi Egységek (YPG), amelyet őt szakadár csoportnak tartanak.

A HNC még áprilisban felfüggesztette a tárgyalásokon való részvételét mindaddig, amíg a damaszkuszi kormány nem tárgyal “komolyan”, és a helyzet meg nem változik gyökeresen.

A HNC szerint a kormányhadsereg gyakorlatilag felrúgta a február végi tűzszüneti megállapodást. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) tartott csütörtöki konzultációjának összegzéseként azt mondta, hogy legalább két-három hetet kell várni a szíriai konfliktus rendezését szolgáló genfi béketárgyalások következő fordulójára.

mti