A kormány megfontolja Szávay javaslatát


Szávay István parlamenti felszólalásában azt szorgalmazta, valóban legyenek ingyenesek a külhoni osztálykirándulások, mert ma sajnálatos módon nem egészen ez a helyzet.

 

Mikor lesznek végre tényleg ingyenesek a külhoni osztálykirándulások? – kérdezte a Parlamentben Rétvári Bence államtitkártól. A Jobbik politikusa elmondta: „Az általunk meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció során több Bács-Kiskun megyei iskolában is megbizonyosodtam arról, hogy ezek a kirándulások egyáltalán nem ingyenesek. Belépőkre, étkezésre vagy épp utasbiztosításra súlyos tízezreket kénytelenek elkérni a családoktól, mert a program ezen elemeire nem ad pénzt a kormány, ezzel pedig pontosan a program elvi célja sérül. Számos család számára pedig még egy kisebb összeg is megterhelő, ezért sok gyermek nem tud élni a lehetőséggel.”

Az országgyűlési képviselő ezért azt javasolta, hogy az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) írjon ki a már nyertes pályázóknak egy kiegészítő pályázatot, amelyen belépődíjakra, étkezésre és utasbiztosításra lehessen támogatást kérni, hogy valóban ingyenes legyen a kirándulás és minden gyermek eljuthasson egy határon túli magyar területre. Indoklása szerint már csak azért is helyes volna mindez, mert a Határtalanul! program keretösszegét idén 1,2 milliárdról 2 milliárd forintra emelték, miközben a súlyos visszásságok, az illetékes minisztériumban  uralkodó fejetlenség miatt tavaly sem sikerült elkölteni az 1,2 milliárdos összeget. Az idei 2 milliárdos keret tehát bőven van tartalék egy kiegészítő pályázatra.

A Szávay István kérdésére válaszoló Rétvári Bence illetékes államtitkár alapvetően pozitív választ adott, de tisztázta, hogy idén már nem fognak kiegészítő pályázatot kiírni. Azonban ha érkezik a belépők, az étkezés és az utasbiztosítás összegének térítésével kapcsolatban igény a minisztériumhoz, akkor ezt a jövő évi kiírásoknál figyelembe fogják venni. Elmondása szerint ugyanis a cél közös, mindnyájan azt szeretnék, ha elégedetten térnének vissza e kirándulásokról mind a diákok, mind pedig a tanárok, ezért minden jobbító szándékot örömmel vesznek.