Az ukrán nacionalisták is ott lesznek a vereckei magyar rendezvényen


A Karpatszka Szics (KSZ) szervezet tagjai figyelemmel fogják követni a “Jobbik jobboldali radikális magyar párt revizionista rendezvényét a Vereckei-hágón” – írta kedden a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál a KSZ nyilatkozatára hivatkozva, amelyet a 2016. június 3-ára Vereckére tervezett megemlékezéssel kapcsolatban tett közzé a kárpátaljai ukrán nacionalista fegyveres szervezet.

Az orgánum idézi a KSZ vezetője, Tarasz Deak által aláírt dokumentumot, amely szerint

“a jobbikos magyar soviniszták június 3-ára akciót terveznek a Vereckei-hágóra Hazatérés. Magyarok a Vereckei-hágón – óvatosságra intő – címmel”.

A KSZ közösségi oldalán  is megjelent közlemény azt állítja, hogy az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés évfordulójának szentelt rendezvény “fő szervezője Kovács Béla, a Jobbik botrányairól ismert régi tagja, európai parlamenti képviselő, akit 2015-ben Oroszország javára folytatott kémkedéssel gyanúsítottak meg”.

Az esemény fényét hivatott emelni – áll a dokumentumban -, hogy azon nemcsak a magyar kisebbség képviselői és a Jobbik tagjai vesznek részt, hanem a lebonyolításába ismert magyarokat is bevontak, mint például Mónus József íjász távlövő világbajnokot, aki lövésével megkísérli jelképesen “összekötni a Kárpátok hegyeit a magyar földekkel”- írjak a nacionalisták.

“És jóllehet Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség egyes képviselői a hivatalos retorika szintjén “semlegesek” Ukrajnát illetően (azt állítják, hogy a hasonló rendezvények erősítik Ukrajna és Magyarország barátságát), a téma iránt egy ideje érdeklődő, józanul gondolkodó embereknek érteniük kell, hogy ez nem más, mint Magyarország birodalmi ambícióinak békés módszerrel történő megvalósítása” – állítja a KSZ, amely alig több mint egy évvel ezelőtt likvidálással fenyegette meg a szerinte ellenséges magyar szervezetek és pártok Ukrajnában tevékenykedő aktivistáit.

Nyilatkozatában a szervezet hangsúlyozza:

a KSZ egyik fő feladata a szeparatizmus, így az oroszbarát szeparatisták (szeparatista ruszin vagy kommunista szervezetek tagjai) és a Jobbikhoz hasonló magyar soviniszták elleni harc Kárpátalján. “Ezzel a feladattal sikeresen birkózunk meg 2011 óta, és noha az ellenség ereje, de különösen a pénzeszközei megháromszorozódtak, ötéves tevékenységünk során a szomszédos megyékben lévő bajtársainkkal közösen sikerült olyan erős nacionalista frontot kiépítenünk Nyugat-Ukrajnában, amit az ellenségeink nem lesznek képesek leküzdeni” – olvasható a KSZ közleményében.

A Vereckei-hágóra tervezett eseménnyel kapcsolatban a nyilatkozat végül leszögezi:

“ha a rendezvényen az ukrán nemzettel kapcsolatos soviniszta megnyilvánulást vagy szeparatista jelszavakat és felhívásokat észlelünk, ezt államunk egysége elleni közvetlen fenyegetésnek és a kárpátaljai helyzet destabilizálására irányuló – százéves kérdésekkel történő manipuláció révén megvalósítandó – kísérletként értékeljük, és a kárpátaljai magyarbarát mozgalmak tevékenysége ellen minden elképzelhető módszerrel való harcra történő felhívásnak tekintjük”.

Közben a Jobbik által kiadott közlemény szerint, az legnagyobb ellenzéki pártnak semmi köze az egyébként nagyszerűnek ígérkező programsorozathoz, kárpátaljai szervezőnk pedig mindössze annyit tett, hogy saját Facebook-oldalán népszerűsítette a rendezvény plakátját.

mti/KH