Hadihajón regisztrálna menekülteket Olaszország


Egy hadihajó vagy komphajó fedélzetén tervez regisztrációs központot (hot spot) létrehozni az olasz belügyminisztérium az észak-afrikai partokról folyamatosan érkező migránsok azonosításának felgyorsítására – írta kedden a La Repubblica című olasz napilap.

Az újságcikk címe szerint a hot spotot az olasz haditengerészet 133 méter hosszú San Giusto nevű anyahajóján rendezik be.

A lap ugyanakkor a belügyminisztériumtól szerzett értesülésekre hivatkozva hozzáteszi, hogy egy nagy méretű komphajóról is szó lehet, amelyen egyszerre akár kétezer embert is tartózkodhat. A vízi jármű a Földközi-tengeren, olasz vizeken állomásozna. A tengerből kimentett emberek egy részét ide szállítanák egészségügyi ellenőrzésre és az első fényképes azonosításra. Az elképzelés szerint már a tengeri hot spoton különválasztanák a menedékkérelmük pozitív elbírálására jogosult menekülteket azoktól, akik erre nem számíthatnak. Utóbbiakat olyan olaszországi táborokba szállítanák tovább, ahonnan azután kitoloncolják őket.

Az egyenesen a tengeren felállítandó hot spotról először Angelino Alfano belügyminiszter beszélt még áprilisban. Olaszországban tavaly november óta négy regisztrációs központ nyílt meg, kizárólag Dél-Olaszországban (Lampedusa és Szicília szigetén, valamint a szintén dél-olasz Pugliában), és júliusig még további kettőt kell létrehozni, az egyiket szintén Dél-Olaszországban, a másikat pedig a tervek szerint a tengeren. A La Repubblica úgy tudja, hogy a tengeri hot spot létesítését az olasz belügyi tárca az utóbbi héten felerősödött migrációs áradat miatt tartja szükségesnek.

mti