Helyreigazítást kér a Feszty-körkép Alapítvány a Zakarpattya hírportáltól


A Zakarpattya online hírportálon május 28-án megjelent egy írás, melynek szerzője valótlanságokat állít a 3-ai eseményről. A többi közt a Jobbik politikai pártot nevezi meg szervezőként, ukránellenes provokációnak minősíti, ezzel együtt Nagy-Magyarország visszaállítását célzó revizionista törekvésnek tekinti az alkalmat, és a vidék politikai helyzetének destabilizálását emlegeti – írja a Karpatalja.ma.

Az esemény szervezője, a Feszty-körkép Alapítvány a súlyos pontatlanságok helyreigazítását kéri az ukrán orgánumtól. Hivatalos sajtónyilatkozatukat ez ügyben (csak?) Kárpátalja.ma-hoz is eljuttatták, melyet az alábbiakban közlünk.

 

Hivatalos Sajtónyilatkozat
A Feszty-körkép Alapítvány a 2016-os évet Feszty Árpád Emlékévvé nyilvánította, melynek keretén belül az egész évre kiterjedő programsorozatot szervez a Kárpát-medence területén. Az emlékév küldetése a Feszty-körkép mint egyedülálló művészeti alkotás népszerűsítése, megismertetése a jelenlegi gyermekgenerációval. Ezzel összhangban Tudáspróba néven minden fordulón olyan történelmi és művelődéstörténeti feladatokat állít a résztvevő diákcsapatok elé, melyek Feszty Árpád korával, a Millenniummal, valamint a körkép címét adó „A Magyarok bejövetele” Árpád vezér korával foglalkozik.
A Feszty-körkép Alapítvány elhatárolódik minden olyan politikai tartalomtól, amely a gyermekekkel együtt megrendezendő ünnepségsorozatba revizionista gondolatokat belemagyaráz. Alapítványunk továbbá elhatárolódik a Jobbik mozgalomtól és minden más szélsőséges mozgalomtól, sem a múltban, sem a jelenben, sem a jövőben nem kíván együttműködni semmiféle hasonló szervezettel. A Zakarpattya.net.ua nem kereste a Feszty-körkép Alapítványt cikkének megírása előtt és ez idáig sem. Kizárólag az Alapítvány hivatalos sajtóanyagára hivatkozhatna, mely tartalmilag közli a háromnapos programsorozat egyik eseményeként a Vereckei-hágóhoz való ellátogatást a részt vevő gyermekekkel együtt. Ezen az eseményen támogatjuk Mónus József íjászvilágbajnok rekordkísérletének felállítását. Mónus József az Alapítvány meghívásának tesz eleget, és a Hazatérés rendezvénysorozat állandó kísérője. Ezúton az Alapítvány kijelenti, hogy rendezvénye elhatárolódik minden egyéb helyi eseménytől, kizárólag a meghirdetett programokon veszünk részt, melynek együttműködő intézménye a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Kérjük a hiteltelen állítások helyreigazítását, s mindezt ugyanolyan nyilvános feltételek között megtenni, amilyen feltételek között a valótlan állítások megjelentek, hiszen a téves információk érintették a Feszty-körkép Alapítvány nemes küldetését.

Ökrös Mariann                                                             Vigh Tímea
Feszty-körképAlapítvány                               Feszty-körkép Alapítvány
Elnök                                                                     Kommunikációs vezető

A Jobbik hivatalos álláspontját IDE kattintva olvashatják. Közben az ukrán nacionalisták egyik csoportja megígérte, hogy ott lesznek a rendezvényen és majd “nagyon figyelnek”. Erről ITT olvashat.