Ádáz harc dúl Fallúdzsáért


Az Iszlám Állam szemtanúk jelentései szerint több száz családot használ élő pajzsként a terrorszervezet kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsában – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A beszámolók a városból menekülőktől származnak, akik a főbiztosság terepen dolgozó munkatársaival beszéltek – mondta Ariane Rummery UNHCR szóvivő. Fallúdzsában ádáz harcok dúlnak: keddre virradóra szélsőségesek mintegy százfős csoportja megpróbálta feltartóztatni az előrenyomuló iraki kormányerőket a város déli részén;

az órákig tartó összecsapás végül a hadsereg győzelmével és mintegy hetvenöt dzsihadista halálával végződött.

Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet – az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásainak támogatásával – előző nap indította meg “végső ostromát” Fallúdzsa visszafoglalására.

A kormányerők beszámolói szerint csapataik előző nap a város déli részén fekvő Najmíja területének csaknem 85 százalékát elfoglalták. A szélsőségesek kedd hajnalban ellentámadásba lendültek: alagutakon keresztül orvlövészeket és hat, robbanóanyaggal megrakott autót küldtek a városrészbe, a katonák azonban még célba érésük előtt hatástalanították a járműveket és lelőtték az orvlövészeket.

fotó: reutersFotó: Reuters

Az iraki erők közül is szedett áldozatokat az összecsapás, ennek részleteit azonban nem árulták el a név nélkül nyilatkozó tisztségviselők. Katonai források szerint Fallúdzsa ostroma sokáig elhúzódhat, ugyanis a városba dél felől benyomuló csapatok csak lassan tudnak haladni amiatt, hogy több tízezer civil rekedt a településen, és az iszlamisták rengeteg bombát rejtettek el az utcákon, amelyeket először hatástalanítani kell.

Az UNHCR múlt pénteken azt közölte, hogy

nagyjából 50 ezer civil rekedt Fallúdzsában, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni.

Kedden a főbiztosság arról tájékoztatott, hogy mintegy 3700-an menekültek el a városból az iraki kormányerők múlt hétfőn indított offenzívája óta.

A világszervezet kedden közzétett beszámolókra hivatkozva arról számolt be, hogy az Iszlám Állam tagjai élő pajzsként használják a civileket. Az UNHCR jelentések birtokába jutott, amelyek szerint Fallúdzsa belvárosában a nehéztüzérségi támadásoknak civil lakosok estek áldozatul, s köztük egy család hét tagja is életét vesztette május 28-án – mondta William Spindler, a főbiztosság egyik szóvivője. “Emellett jelentések érkeztek arról is, hogy több száz családot élő pajzsként használ az IÁ Fallúdzsa központjában” – tette hozzá.

 

mti