Amerikának nem tetszik a Juncker–Putyin-találkozó


Az Európai Bizottság elnöke júniusban találkozik az orosz államfővel, Amerika azonban ezt rosszallja – közölte a hirtv.hu.

Juncker a június 16–18-a között tartandó, Davos típusú orosz gazdasági fórumon vesz részt, amelyen találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A Politico úgy értesült, hogy növekszik az ellenállás az Egyesült Államokban és egyes európai országokban, de még a Juncker-kormányon belül is a szentpétervári látogatással szemben, mert vannak, akik attól tartanak, hogy Juncker látogatása megerősítheti Vlagyimir Putyin helyzetét a Moszkva elleni szankciók meghosszabbításáról szóló szavazás előtt.

A szankciók meghosszabbításáról ugyanakkor nincs egység az EU tagországok között. A német kormány lehetségesnek tartja az Oroszország elleni szankciók fokozatos visszavonását, a németek irányváltásra készülnek az ukrán válság miatt elrendelt uniós büntetőintézkedések ügyében. Nehézkes lesz megújítani az Oroszországgal szemben az ukrán konfliktus miatt életbe léptetett gazdasági szankciókat, mert több európai uniós tagállam egyre hangosabban ellenzi ezt – mondta minap litvániai látogatásán Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint, Oroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz. Uljukajev elmondta azt is, nagyon valószínűnek tartja, hogy az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket meghosszabbítják az európai uniós országok. Ebben az esetben azonban az Oroszország által elrendelt ellenszankciók is érvényben maradnak, sőt Medvegyev szerint bővítik. Medvegyev a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének pénteki moszkvai tanácskozásán jelentette be, hogy az agrártermékekre vonatkozó embargót kormánya nem egy évvel, hanem a jövő év végéig szándékozik meghosszabbítani. Ezzel szavai szerint az orosz mezőgazdasági és agráripari szektor szereplői hosszabb távra tudnak tervezni.

KH