Az amerikai követet megdöbbentette a Donyec-medencei eszkaláció


Megdöbbentette Geoffrey Pyattet, az Egyesült Államok kijevi nagykövetét a Donyec-medencei helyzetnek az utóbbi napokban tapasztalható eszkalálódása – idéz ukrán híroldalakat a karpataljalap.net.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az amerikai diplomata erről újságírók előtt beszélt kedden, az amerikai Békehadtest ukrajnai önkénteseinek eskütétele után a Kijevi Továbbképző Intézetben.

„Meg vagyunk döbbenve a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásától, amely az utóbbi napokban megy végbe Ukrajna keleti részén. Tanúi voltunk annak, miként lőtték le az Oroszország által irányított szeparatisták az EBESZ pilóta nélküli repülő szerkezetét. És olvashattuk az EBESZ jelentésében, a szeparatisták hadoszlopai a demarkációs vonallal párhuzamosan haladnak, hogy rajtaütéseket és támadásokat hajtsanak végre”

– közölte.
Pyatt emlékeztetett, Barack Obama amerikai elnök a G7 legutóbbi csúcstalálkozóján jelezte, véget kell vetni az erőszaknak.
„Oroszországtól függ, hogy ez megtörténjen, hogy vége szakadjon az erőszaknak” – tette hozzá a nagykövet.

Jelezte továbbá, most az a legfontosabb, hogy fenntartsák az egységet az Egyesült Államok és szövetségesei között az Oroszország elleni szankciók rendszerét illetően.

„Megteszünk mindent annak érdekében, hogy diplomáciai eszközökkel elérjük a minszki megállapodások végrehajtását”

– biztosított.