Elítéli a Feszty-emlékév kárpátaljai rendezvényének átpolitizálását Moszkal


Felszólította a helyi politikusokat szerdán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, hogy hagyjanak fel a Feszty Árpád Emlékév kárpátaljai eseményei kapcsán “kiagyalt politikai spekulációkkal és gyermekek politikacsinálásra történő felhasználásával”– adta hírül közleményében az ukrajnai megye állami közigazgatási hivatalának sajtószolgálata.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint Hennagyij Moszkal szerdán találkozott Buhajla Józseffel, Magyarország ungvári főkonzuljával, akivel megvitatták a magyarok honfoglalását ábrázoló híres körkép alkotója, Feszty Árpád festőművész születésének 160. évfordulója alkalmából Kárpátalján szervezett akció lebonyolításának részleteit. A rendezvény – emlékeztet a nyilatkozat – spekulációkat váltott ki jobboldali szervezetek körében, amelyek nyilatkozatokat tettek közzé “Magyarország Kárpátaljával kapcsolatos úgymond revizionista szándékairól”.
A közlemény rámutat:

az említett nyilatkozatok állításait cáfolta a rendezvényt szervező Feszty-körkép Alapítvány, kinyilvánítva, hogy “elhatárolódik minden olyan politikai tartalomtól, amely a gyermekekkel együtt megrendezendő ünnepségsorozatba revizionista gondolatokat belemagyaráz”.

Az alapítvány ugyancsak elhatárolódott minden szélsőséges mozgalomtól, hangsúlyozva, hogy sem a múltban, sem a jelenben, sem a jövőben nem kíván együttműködni semmiféle hasonló szervezettel – emlékeztetett a dokumentum, amely szerint Buhajla József arról tájékoztatta Kárpátalja kormányzóját, hogy a Feszty-emlékév rendezvényein “nem vesznek részt politikai pártok (még kevésbé szélsőjobboldali irányultságú szervezetek) képviselői”.

Hennagyij Moszkal felszólította a kárpátaljai politikusokat, hogy hagyjanak fel a “kiagyalt politikai spekulációkkal és gyermekek politikacsinálásra történő felhasználásával” – áll a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal közleményében.

mti