Határrendészek segítették a román embercsepészeket


Embercsempészet miatt 26 ember ellen indult eljárás Romániában. Közülük 18 határrendészek és vámosok, a román-szerb határon, az Alsósztamora-Temesmóra (Stamora-Moravita) határátkelőnél dolgozott. A határrendészeket a csempészek is megvesztegették, ezért lehetővé tették körözött személyek határátlépését.

A gyanúsítottakat a határátkelő vezetője szervezte be a váltásvezetőkkel együtt, a csúszópénzt elosztották egymás között. A szervezett bűnözés elleni ügyészség 80 ember ellen folytat előzetes vizsgálatot. Átkutatták a határátkelő irodáit, és a gyanúsítottaknál házkutatást tartottak. Az ügyészek szerint olyankor is csúszópénzt kértek, amikor mindent rendben találtak az utasoknál. Ilyen esetben úgynevezett “hagyományra” hivatkoztak, aminek az utasoknak eleget kellett tenniük.

A határrendészek főleg a nagybani cigarettacsempészekkel működtek együtt. Ők teherautókkal vitték a dohánytermékeket Romániába, de különböző a luxuscikkeket csempészőket is segítettek. Az ügyészség szerint a lehallgatott beszélgetésekből rögzítéséből kiderült, veszélyes anyagokat – drogokat, fegyvereket, robbanóanyagokat – is hajlandók lettek volna átengedni a határon.

Romániában 2011-ben indítottak először példátlanul nagyszabású vizsgálatot korrupt határrendőrök és vámosok ellen, akkor több mint félszáz embert állítottak bíróság elé.

mti