A legszínesebb diákhét


A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) nagyszabású diákhetet szervezett. A csúcspont a fesztiválnap volt, amely a pörgésen túl fergeteges bulival vonzotta a fiatalságot.

A zsúfolt egyetemi heteket a diákszervezet izgalmas programjai váltották fel így május vége felé. Igazi „majális” hangulattal várták a diákokat. A szervezet elnökségi tagjainak bőven kijutott a munkából.

Bence Norbert irányításával kezdetét vette a sportnap, ahol a csapatok futball, úszás, ping-pong és erőemelés kategóriákban versenyezhettek. Másnap sötétedéskor az „éjszakai túrára” indultak, amit Martin Vivien bonyolított le öt, négyfős csapat részvételével. A kalandos feladatok után a fiatalok tábortűznél, szalonnasütés mellett beszélték át a történteket. Az agytekervényeket tovább élezte a következő nap megrendezett műveltségi vetélkedő Kopasz Vivien Meláni szervezésében. Az interaktív szellemi játékban öt, három főből álló csapat vehetett részt, akik pénz- és tárgynyereményekben részesültek. Mint mindegyik nap, ez is mulatsággal zárult. A Budapestről érkezett Zurgó együttes zenés előadásokat tartott, majd a talpalávalót húzta a táncházban. A szervezet egyedi megmérettetésekkel is próbálta fokozni a kedvet. Varga Brigitta a selfie-versenyben (10 különböző kép a kiszabott feltételeknek megfelelően) „mutatta meg magát”.

A hét legnyüzsisebb napja a fesztiválnap volt. A civil sátrak és a spontán alakult ügyességi csapatvetélkedők mellett idén is a gulyásfőző verseny örvendett a legnagyobb népszerűségnek. Öt magyar, illetve öt ukrán csapat mérte össze főzőtudását, és igyekezett elkészíteni a legfinomabb bográcsost. A külföldi, zömében délkelet Ázsiából érkezett diákok is aktív résztvevői voltak a programoknak. Az érdekesség kedvéért külön főztek, hogy diáktársaiknak bemutassák saját ízvilágukat.

A hét záróakkordjaként a szervezet első alkalommal rendezte meg rendhagyó konferenciáját „Fókuszban Kárpátalja” címmel. Többek mellett Felvidékről is érkeztek vendégelőadók, akik a diákokkal közösen Kárpátalja jelenlegi helyzetét tárgyalták meg több szempontból.

A diákhét nem jöhetett volna létre a Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Ungvári Nemzeti Egyetem, az egyetem diákvezetősége, a „Sztudentszka rada” és a „Profkom”, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalajai Magyar Főiskola, a főiskola Hallgatói Önkörmányzata, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Maximus edzőterem, az Eko Service vállalat, a Momentum Doctorandus és Michael Rich támogatása nélkül.forrás_KISZÓ