Brutális árvíz pusztít Németországban, katasztrófahelyzetet hirdettek


Katasztrófahelyzetet hirdettek szerdán a bajorországi Rottal-Inn járásban, mert a heves esőzés áradásokat okozott több településen.

A német-osztrák határon fekvő Passauhoz közeli vidéken áramkimaradások vannak, számos út és híd víz alá került – jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

A Triftern és az Anzenkirchen nevű településeken a legsúlyosabb a helyzet. Trifternben egy iskolát is körbezárt a víz. Nagyjából 250 tanuló még az iskolában van, amely szerencsére egy hegyen áll, de meglehet, hogy a gyerekeknek a tornateremben kell tölteniük az éjszakát – mondta a település polgármestere.

A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem “minden hadra fogható erőt” a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít – tette hozzá egy rendőrségi szóvivő. Készenlétbe helyeztek két mentőhelikoptert is.
A helikopterek késő délután már embereket mentettek elárasztott házak tetejéről Trifternben. A közeli Simbach nagy része is víz alá került, és az ottani iskolát is elzárta a külvilágtól a váratlan áradás. Az iskolában 350 tanulónak kell éjszakáznia.

A járás 9000 háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás.

A BR jelentése szerint este a passaui járásban is katasztrófahelyzetet hirdettek, a hatóságok azt kérik, hogy senki ne hagyja el otthonát, és ne tartózkodjon a pincében.

mti