Durva csapat a magyar cigarettacsempészet mögött


Egy dél-amerikai drogkartell is pénzelte az Ukrajnából Magyarországra történő cigarettacsempészetet – értesült a Magyar Idők. A NAV szóvivője a lapnak elmondta: az ukrán-magyar határszakasz térségében bűnszervezetek működnek, amelyek felosztották ugyan a területet, de rendszeresek közöttük az összetűzések.

Sárközi Alexandra közölte: az utóbbi időben több bűnbandát is sikerült lebuktatni. A NAV adatai szerint az idei év első négy hónapjában rekord mértékű, több mint öt milliárd forintnyi csempésztett cigarettát foglaltak le.

Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője azt közölte a lappal, hogy az ukrán-magyar határszakasz térségében bűnszervezetek működnek, amelyek felosztották ugyan a területet, de rendszeresek közöttük az összetűzések. A NAV nagy erőket mozgósít az illegális folyamatok megszüntetéséért, az utóbbi időben több bűnbandát is sikerült lebuktatni.

Az egyik ilyen alkalommal kiderült, hogy dél-amerikai drogkartell is részt vett az ukrán-magyar határszakasz cigarettacsempészetének pénzelésében.

A NAV adatai szerint az idei év első négy hónapjában rekord mértékű csempésztett cigarettát foglaltak le: január eleje és április vége között a NAV több mint 154 millió szál illegális cigarettát vont ki a feketepiacról, emellett majdnem 100 tonna fogyasztási dohány is szerepelt a lefoglalásról szóló hivatalos kimutatásban. A tételek együttes értéke meghaladta az ötmilliárd forintot. Ehhez képest tavaly egész évben 43 millió szál cigarettát foglaltak le.

A szóvivő elmondta még, hogy a felderítés, a bizonyítékok összegyűjtése, egy-egy csoport felszámolása akár 9-12 hónapig is eltarthat, de a lekapcsolt banda helyét általában gyorsabban veszi át új bűnszervezet. Egy konkrét esetben ehhez elég volt csupán két nap – olvasható a Magyar Időkben.

mti