Kelet-Ukrajna: 26 ukrán katona esett el májusban


Május folyamán a Donyeck-medencében 26 ukrán katona esett el a Moszkva által támogatott felkelők támadásaiban, hangzott el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport szerdai ülésén – közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on.

Darka Olifer bejegyzése szerint a háromoldalú kontaktcsoport megállapította, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a felkelők támadásainak a száma az ukrán állások ellen.

Többek között 100 miliméternél nagyobb űrméretű gránátvetőkkel, ágyúkkal és „Grad” típusú reaktív tüzérségi rendszerekkel lőtték az ukrán katonákat.

A felkelők változatlanul megsértik a tűzszüneti megállapodást, melynek következtében csak májusban 26 ukrán katona vesztette életét. Továbbra is lövik aktamentesítésre kijelölt területeket. A sajtótitkár véleménye szerint, míg nem lesz fenntartható tűzszünet, addig nem lehet megoldani a térség humanitárius, politikai és gazdasági problémáit.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) korábban azt közölte, hogy év elejétől 42 ukrán katona vesztette életét és 350 szenvedett el sérülést a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében. A harcok 2014 márciusi kitörése óta 10 ezer ukrán katona halt meg és legkevesebb 20 ezer főre becsülik a sebesültek számát – írta az Unian.