Lavrov: Európa instabilitást sugároz


Európa olyan térséggé vált, amely nem jólétet, hanem instabilitást sugároz – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter helyi nem kormányzati szervezetekkel való moszkvai találkozóján.

“Jelentős változásoknak vagyunk tanúi a nemzetközi színtéren. Oroszország része a globális világnak, amely szó szerint a szemünk láttára változik” – mondta.

Lavrov szerint a növekedés és a befolyás új központjai vannak felemelkedőben, különösen az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

“Rendkívüli jelenségnek vagyunk tanúi, annak, hogy Európa már nem a hagyományos jólétet, hanem az instabilitást sugározza ki” – tett hozzá.

Mint mondta, a civil szervezetek szintjén EU és Oroszország közötti párbeszéd stagnál, Moszkva pedig ezen nem hivatalos párbeszéd felélénkítését szorgalmazza. Szavai szerint Moszkva érdekelt abban, hogy az emberi jogok oroszországi állapotáról és az orosz parlamenti választásokról “objektív” híradások lássanak napvilágot.

Lavrov emellett hangsúlyozta, hogy Moszkva szorgalmazza az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti, gazdaságilag kölcsönösen előnyös pártbeszédet. Szavai szerint Moszkva annak híve, hogy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig olyan egységes gazdasági és humanitárius térség jöjjön létre, amely az egyenlő és osztatlan biztonság elvén alapul.

(mti)