Moszkva magyarázatot vár Törökországtól a lelőtt bombázó ügyében


Oroszország elvárja, hogy a török vezetés bocsánatot kérjen a Szu-24-es bombázó tavaly novemberi lelövése és pilótájának meggyilkolása miatt, valamint azt is, hogy Törökország a történtek miatt fizessen kártérítést – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A Kreml így reagált Recep Tayyip Erdogan azon kijelentésére, miszerint a török elnök nem érti, milyen első lépést vár Moszkva Ankarától annak érdekében, hogy normalizálják a kapcsolatokat Törökország és Oroszország között.

Peszkov szerint Moszkva magyarázatot is vár a történtek miatt. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst követően kijelentette, egy ilyen agresszív és áruló lépés után Oroszország bocsánatkérést és magyarázatot, valamint kártérítést vár el mind a lelőtt repülőgép miatt, mind pedig az életét vesztett pilóta családja számára. A szóvivő rámutatott, hogy török részről eddig nem tették meg ezeket a lépéseket.

A Kreml szóvivője szerint nem született titkos megállapodás Oroszország és az Egyesült Államok között az Iszlám Állam (IÁ) elleni együttes fellépés ügyében, de hozzátette, hogy a partnerek között jelentős csatornákon naponta kétszer információcsere zajlik. Peszkov megjegyezte, hogy az orosz légierő a damaszkuszi kormány felkérésére kizárólag Szíria területén mér csapásokat a terrorszervezetre, Irakban nem.

(MTI)