Tízezer euró kell egy jó nyugati kocsihoz


Részletes írást közöltünk arról, hogy mennyivel lehetnek olcsóbbak a külföldről behozott gépjárművek azok után, hogy a parlament csökkentette a behozatali adóilletéket.

A vámügyi kiadások ennek köszönhetőn akár tízszeresen, sőt még nagyobb mértékben csökkenhetnek. Ám mint általában mindennek, ennek is megvannak a maga buktatói. Az egyik portál ezekről írt. Például arról, hogy a kedvezményes adótarifával behozott és Ukrajnában üzembe helyezett autókat az új tulajdonosok egy évig nem értékesíthetik. Pontosabban eladhatják, de akkor a régi behozatali illetéket kell megfizetniük.

Egy másik buktatóról már mi is írtunk.

Arról van szó, hogy a kedvezményes új adók csak az Euro 5-ös követelményeknek megfelelő járművekre érvényesek, ami a gyakorlatban csak a 2010 után gyártott kocsikra érvényesek. Arra is érdemes figyelni, hogy ez a könnyítés eleve csak 2018 végéig marad érvényben.

A szakemberek máris eljátszanak a gondolattal, hogy a megfizethető kategórián belül milyen típusú autókra lehet a legnagyobb kereslet külföldön az ukrán vásárlók részéről. Nyilván csak a 2010-es gyártású autók jöhetnek szóba, és olyan 100-150 ezer kilométeres futással rendelkezők. Ennek alapján az alábbi öt autómárkát gondolják a legkelendőbbnek:

Egy 7,1 ezer eurós Ford Focus a behozatallal együtt 9,8 ezerből kijöhet. Az Opel Astra megvehető 8 ezerért, a végleges ár itt 10 500 euró lehet.
Az igen közkedvelt Peugeot 308-as végleges ára is beleférhet a tízezerbe.

A Volkswagen Golfok Németországban már 7-8 ezerért elérhetőek, ennek a kocsinak a behozatala pedig 2,4 ezer euróba kerülhet. A Skoda Octavia modellek is szóba jöhetnek. Az áruk olyan 7000 euró, Ukrajnában regisztrálva pedig 9400 euró lehet a végösszeg.