Vakarcsuk támogatná a kettős állampolgárságot


Az ismert ukrán énekes, az Okean Elzi frontembere, a munkácsi születésű Szvjatoszlav Vakarcsuk amellett érvelt, hogy a civilizált európai országokhoz hasonlóan Ukrajnában is engedélyezzék a kettős állampolgárságot.

Ennek kapcsán az Expressz című újság két nemzetközi jogászt kérdezett a témában. Anna Maljar és Dmitro Jevdokimov egyetértettek abban, hogy bár a hatályos ukrán jogszabályok nem ismerik el a kettős állampolgárságot, de annak szankcionálása kidolgozatlan és szinte végrehajthatatlan. Kitérnek arra, hogy gyakorlatilag lehetetlen valakire rábizonyítani, hogy egy másik ország útlevelével is rendelkezik. Legfeljebb csak a határőrség és a vámszolgálatok adatbázisának vizsgálatakor lehet bizonyítékot találni erre, de a bonyolultság miatt ezt csak kivételes esetekben alkalmazzák.

A téma szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben valakiről ki is derül, hogy kettős állampolgár, erőszakkal nem foszthatják meg egyik állampolgárságától sem, csupán felszólítják, az egyikről mondjon le. Amennyiben nem engedelmeskedik, elindíthatnak egy folyamatot az ukrán állampolgárságának elvétele céljából. Ezt azonban nem gyakorolják Ukrajnában, mert maga a folyamat is nagyon hosszas és rengeteg buktatója van. Egyszerűbb, ha csendesen mindenki szemet huny fölötte.

A megkérdezett elemzők elmondták még, hogy a világ államainak egyharmadában legális a kettős állampolgárság, az Ukrajnával szomszédos államokban, mint Magyarországon, Romániában és Lengyelországban is az, ezért Ukrajnának sem kellene félni ettől. De… A pillanatnyi körülmények közepette ezt mégsem tudják ajánlani Oroszország agresszív viselkedése miatt.

Ugyanis benne van a pakliban, hogy Moszkva útlevelet ad legálisan a Kelet-Ukrajnában élőknek, s majd erre hivatkozva elcsatolja ezeket a területeket Ukrajnától.