Vereckén gyakorlatoznának ukrán szélsőségesek


„Vereckei-hágó 2016” névvel katonai kiképzőtábort hirdetett iskolásoknak június 3-tól – a Feszty-körkép Alapítvány Vereckei-hágóra tervezett rendezvényével egy időben – a Volóci járási Verbjazs (Verebes) község közelében a Szokil (magyarul: sólyom) összukrajnai társadalmi szervezet nyugat-ukrajnai szárnya – olvasható a tömörülés Facebook-oldalán.

Az esemény május 31-én nyilvánosságra hozott programja szerint a tábor foglalkozásait többek között a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban edződött egykori katonák tartják majd. A tájékozódási és túlélési gyakorlatok mellett felderítési, rejtőzködési valamint harci taktikákat, szabotőr csoportban való tevékenységet, aknaelhelyezést és hatástalanítást, lövészetet, késharcot és sok egyebet fognak bemutatni a fiataloknak.

A gyakorlati foglalkozások mellett, ideológiai és történelmi témájú előadásokat is hallgathatnak a jelenlévők.

Facebook-adatlapja szerint nyugat-ukrajnai ifjú ukrán nacionalistákat tömörítő, félkatonai szervezetre hajazó Szokil 2006-ban alakult. Céljai között az ukrán nemzeti öntudat erősítése szerepel. A Szokil az ukrán nacionalizmus elvét követve működik.

A szervezet egy június 1-i bejegyzésében megemlíti ukrán médiában már nagy port kavart június 3-i Vereckei-hágóra tervezett eseményt, amit szerintük a Jobbik szervez, provokálva ezzel az ukrán hazafiakat.

Jurij Cserkasin, a szervezet vezetője többek közt azt javasolja a magyaroknak, hogy térjenek haza a történelmi hazájukba és ne provokálják az ukrán hazafiakat, mert nem tudják garantálni a magyarok biztonságát és egészségét ezen a rendezvényen.

A szervezet szerint a Jobbik szándékosan akar provokatív rendezvényt végrehajtani a Vereckei-hágón, amit szeparatizmusnak tartanak. (Mint ismert, a Jobbiknak nincs köze a Vereckei-hágón tartandó rendezvényhez, ezt a valódi szervezők és a magyarországi párt egymástól függetlenül közleményben cáfolta)