A belügyminiszter leváltását indítványozza a szlovák ellenzék két pártja


Robert Kalinák szlovák belügyminiszter leváltását indítványozza a pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki csoportosulása, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom, amelynek képviselői pénteken nyújtották be a parlament rendkívüli ülésének összehívását célzó indítványukat a házelnöknek – írja az MTI.

Az indítvány beterjesztői szerint a belügyminiszter leváltását az teszi indokolttá, hogy – állításuk szerint – Robert Kalinák miniszteri funkcióját kihasználva megpróbál szőnyeg alá söpörni egy állítólagos adócsalási ügyet, melynek főszereplője egy – az ellenzék szerint több kormányszereplőhöz közel álló – ingatlanvállalkozó, Ladislav Basternak. Robert Kalinák tagadja az őt ért vádakat, az állítólagos adócsalási ügyet pedig már korábban kitaláltnak minősítette.

A parlament rendkívüli ülésének összehívását célzó képviselői indítványt a 150 fős pozsonyi törvényhozás 34 képviselője írta alá, néggyel többen, mint a plénum összehívásához szükséges minimum. Az indítvány alapján Andrej Danko házelnöknek legkésőbb egy héten belül össze kell hívnia a parlamenti rendkívüli ülését.

A szlovák belügyminiszter leváltására gyakorlatilag alig van esély. Robert Fico négypárti kormánykoalíciója 85 voksot tudhat magáénak a törvényhozásban, és a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által jelölt Robert Kalinák visszahívását egyik koalíciós partnerük sem támogatja, sőt ebben a kérdésben az ugyancsak négy pártból álló parlamenti ellenzék sem egységes.

mti