Megszűnik a Márton Áron Szakkollégium?


Hivatalos döntés ugyan még nem született, de a dolgozókat informálisan már tájékoztatták róla, hogy július 1-től bezárja kapuit a felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon folytató határon túli magyar hallgatók számára létrehozott és fenntartott Márton Áron Szakkollégium – közölte a felvidek.ma.

Valószínű, hogy az intézményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem veszi át az eddigi fenntartó Balassi Intézettől, és a további szakkollégiumi működés is kérdésessé vált.

Az ügy különös pikantériája, hogy mindez éppen a Márton Áron Emlékévben történik.

A Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) múltja 1991-ig nyúlik vissza, először csak egy olyan kollégiumként működött, amely szállást biztosított a felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon folytató külhoni magyar hallgatók számára. A Márton Áron Szakkollégiumnak fiókkollégiuma működik Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

Az intézmény az első Orbán-kormány idején, 1999-ben lett szakkollégium, és kiemelt szerepét, valamint akkori megbecsültségét jól jelzi, hogy még külön miniszteri biztost is kapott Gál András Levente személyében. Ez volt a kollégium „aranykora”, az akkori döntéshozók egymásnak adták a kilincset, és a szükséges anyagi erőforrásokkal sem spóroltak.

A portál megjegyzi, hogy az intézmény az elmúlt években veszített jelentőségéből, hiszen például Erdélyben és a Felvidéken ma már bővebbek a magyar nemzetiségű fiatalok továbbtanulási lehetőségei (pl. Sapientia Egyetem, Selye János Egyetem), mint korábban, de még mindig érkeznek szép számmal – a legtöbben Kárpátaljáról és a Délvidékről – az anyaországban tanulni szándékozó külhoni magyar fiatalok.

Ennek az intézménynek a megszüntetésével a magyar-magyar kapcsolatok egyik kiemelten fontos színtere tűnik el.

Fontosak a Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus évei, mint például a külhoni magyar fiatal vállalkozók, vagy a szakképzés éve, amely programokkal a kormányzat a határon túli magyar közösségek leendő vállalkozóit, szakembereit kívánja segíteni, de azt sem szabadna elfelejteni, hogy a Márton Áron Szakkollégiumban lakó és tanuló fiatalok ugyanehhez a célcsoporthoz tartoznak.

Az intézmény megszüntetése nemzetpolitikai szempontból óriási hiba volna, és komoly űrt hagyna maga után.