Peszkov: a Kremlben nem fognak ünnepelni


A Kreml nem avatkozik be az Egyesült Államok belügyeibe és nem fog ünnepelni egyik amerikai elnökjelölt győzelme esetén sem – jelentette ki pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov ezzel Hillary Clinton, az amerikai demokrata elnökjelöltség várományosának szavaira reagált, melyek szerint ha ellenfele, a republikánus Donald Trump “akarata érvényesül, akkor a Kremlben ünnepelni fognak”. “Hadd emlékeztessem önöket Vlagyimir Putyin elnök alapállására ezzel az üggyel kapcsolatban.

Oroszországnak van egy kedvező tulajdonsága, amely megkülönbözteti több más országtól: mi sohasem avatkozunk be más államok belügyeibe” – hangoztatta az szóvivő.

“Természetesen úgy hisszük, hogy az a jelölt lesz a legjobb az Egyesült Államok elnöki posztjára, akire az amerikaiak többsége szavaz majd, bármilyen különös sajátságai legyenek is az amerikai választási rendszernek” – tette hozzá. Peszkov megerősítette, hogy folyamatban vannak egy orosz-azeri-iráni csúcstalálkozó előkészületei, amelyet július-augusztusban Bakuban fognak megtartani. Az eseménnyel kapcsolatban nem bocsátkozott további részletekbe.

A szóvivő a pénteken megkezdődött moszkvai Vörös tér Könyvfesztivállal kapcsoltban, amelyen bemutatták Vlagyimir Putyin háromkötetes beszédgyűjteményét, valamint több róla szóló kiadvánnyal is megismerhetett a közönség, “logikusnak” nevezte, hogy könyveket adjanak ki az orosz elnökről. Szavai szerint

Putyin népszerűsége és az iránta érzett bizalom rekordnagyságú nemcsak az oroszországi,

de a külföldi lakosság körében is, ezért az orosz elnök mindenképp nyomot hagy majd országunk és a világ ügyeinek történelmében.

mti