“Ukrajnában kellene földeket vásárolnunk”


Ezzel a címmel jelentettet meg részletes cikket a magyarországi Agroinform mezőgazdasági portál.

A szakportál cikkében azt írja, hogy Ukrajnában a mezőgazdasági területe 42,8 millió hektár, azaz egy lakosra mintegy ötven százalékkal több termőföld jut, mint Magyarországon.

Ráadásul Ukrajna talajainak termőképessége különösen jó, a világ csernozjom talajainak 30 százaléka itt található

– írja a szerző. A főbb termesztett növények: a gabonafélék (35 millió tonna export), napraforgó (Európa legnagyobb termelője és exportőre), cukorrépa, szója, gyümölcs és szőlő. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökének nyilatkozata szerint ha az ukrán átlagterméseket a nyugat-európai átlag közelébe emelnék, akkor az ország egymilliárd ember élelmiszer-szükségletét tudná megtermelni.

A cikk emlékeztet, hogy az ukrán parlament 2002-ben megtiltotta a termőföld elidegenítését külföldi állampolgárok részére, és ez a tilalom többszöri hosszabbítás után 2017-ig van érvényben. A helyi oligarchák azonban – jövedelmeiket féltve – harcolnak az újbóli meghosszabbításért, Porosenko elnök viszont a földértékesítés teljes liberalizálása mellett van, amelyre 2015-ben már javaslatot tett, de a Nemzeti Tanács leszavazta.

Az ukrán parlament 2002-ben megtiltotta a termőföld elidegenítését külföldi állampolgárok részére, és ez a tilalom többszöri hosszabbítás után 2017-ig van érvényben. A helyi oligarchák azonban – jövedelmeiket féltve – harcolnak az újbóli meghosszabbításért, Porosenko elnök viszont a földértékesítés teljes liberalizálása mellett van, amelyre 2015-ben már javaslatot tett, de a Nemzeti Tanács leszavazta.