Víz alatt Belgium dél-keleti régiója, egy ember eltűnt


Belgium dél-keleti országrészében a hirtelen lezúduló esőzés nyomán számos lakóház és a Luxemburg felé vezető utak egy része víz alá került, az árvíz autókat borított fel és egy embernek nyoma veszett – írt a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

A napilap arról számolt be, hogy péntekre virradóra a rossz időjárás miatt több patak és folyó kilépetett medréből és elárasztotta Nassogne és Jemelle környékét.

Az érintett településen több embert kellett kimenekíteni lakóházból, ahol a víz magassága helyenként a két métert is meghaladta az éjszaka folyamán és a hajnali órákban.

A napilap úgy tudja, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól, mivel a környék közútjai is járhatatlanná váltak. A Wamme folyó közelében fekvő Hargimont egyik lakosának beszámolója szerint a vízszint alig öt perc alatt emelkedett és haladta meg az egyméteres magasságot. A kiérkező tűzoltók nem tudták megakadályozni a víz beáramlását, ezért az ajtó és ablaknyílásokat földdel és trágyával kevert szalmával tapasztották be – mondta.
A napilap azt írta, hogy a szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint egy hatvanéves férfit keres a rendőrség, aki a házát elöntő sárlavina elől menekülni kívánt, de elmerült a vízben és nyoma veszett.

A tájékoztatás szerint a várható heves esőzések okozta árvízveszély a Meuse, a Wamme és a Vesdre folyók váratlan és hirtelen vízállás-ingadozása miatt továbbra is fennáll, ezért az arra való figyelmeztetést a hatóságok fenntartják – írta a napilap.

mti