Kitálalt az Iszlám Állam terroristája – újabb kegyetlen merényletre készültek Európában


A szíriai férfi, aki három társával merényletet tervezett a németországi Düsseldorfban, februárban adta fel magát a párizsi rendőrségen.

Németországban megközelítőleg 500 embert figyelnek meg, akik esetleges veszélyt jelenthetnek. Az Iszlám Állam egyik tagja önként feladta magát a párizsi rendőrségen, ahol bemártotta további három társát is, akiket Németország különböző részen fogtak el.

Németországban ugyan nem történtek a franciaországi és belgiumi merényletekhez hasonló támadások, ennek ellenére a vizsgálatok szerint az ország a terroristák célpontjai közé tartozik.

A három elfogott iszlamista németországi menekülttáborban élt, ami csak erősíti azokat a feltételezéseket, miszerint az Iszlám Állam terroristái beépülve a menekültek közé Európába jönnek. Tavaly Németországban 1,1 millió menedékkérőt regisztráltak.

Az elfogott férfiak merényletet terveztek végrehajtani Düsseldorfban, konkrét előkészületekbe azonban nem fogtak. A német Der Spiegel hetilap szerint a támadást tízen hajtották volna végre, közülük ketten mellényre szerelt pokolgépet robbantottak volna.

A hatóságok hónapokon keresztül figyelték a három férfit, és mivel egyiküknek az volt a terve, hogy Európa déli részére utazik, úgy döntöttek, hogy elfogják őket. A hírek szerint a férfi 2014-ben azt az utasítást kapta feljebbvalóitól, hogy alvó sejteket hozzon létre Németországban, akik mikor jelt kapnak, azonnal elvégzik a merényleteket. A 25 éves iszlamista, aki Párizsban feladta magát, azt mondta, hogy azért leplezte le a németországi akciót, mivel már túlságosan kimerült és nem akarta, hogy kislányának egy terrorista legyen az apja.
Parameter.sk