Porosenko: meghiúsult “a káosz és az anarchia forgatókönyve” Ukrajnában


Meghiúsult “a káosz és az anarchia forgatókönyve” Ukrajnában, és győzött a felelősségtudat a populizmus fölött – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteki kijevi sajtótájékoztatóján, amelyet először tartott azóta, hogy áprilisban megoldódott a belpolitikai válság és új kormány lépett hivatalba.

Az államfő utoljára januárban tartott sajtóértekezletet. Oroszországra célozva utalást tett arra, hogy szerinte kívülről próbáltak válságot szítani a kijevi vezetésben. “A kísérlet azonban az állami politikai erők szervezett ellenállásába ütközött, és meghiúsult” – hangsúlyozta.

A kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatosan Porosenko leszögezte, hogy idén a konfliktus rendezésében elért eredmény “szinte egyenlő a nullával”, sőt a fegyveres szembenállás még fel is erősödött az utóbbi időszakban.

A felkelők által ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken az államfő szerint addig nem lehet helyhatósági választásokat rendezni, amíg nem szavatolt a biztonság. Hangsúlyozta, hogy erre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelenleg Ukrajnában működő megfigyelői küldöttsége láthatóan nem képes.

A tiszta és demokratikus választások lebonyolításához ezért megismételte azt az álláspontját, hogy fegyveres EBESZ-es rendőri missziónak kell a Donyec-medence egyes régióiban biztosítani a rendet. Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy a rendőri misszió kérdésében a “normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország egyeztessenek. Reményét fejezte ki, hogy még idén ebben a formátumban döntés születik.

Az ország gazdasági helyzetét illetően Porosenko kijelentette idén legalább 1,1 százalékos növekedésre számít 12 százalékos infláció mellett. Utóbbi előrejelzése szerint jövőre 8 százalékra csökkenhet. Ezzel összefüggésben közölte: biztos abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetése kedvező döntést hoz júliusban, így Ukrajna időben megkapja az újabb hitelrészletet, mintegy 1,7 milliárd dollárt. Az IMF küldöttsége májusban tekintette át Kijevben, hogyan teljesíti Ukrajna a 2015-ben kötött hitelprogram feltételeit.

Az államfő meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Ukrajna még idén megkapja a vízummentességet az Európai Uniótól.

mti