Egyre jobban feketedik az üzemanyagpiac Ukrajnában


Szakértők szerint az ukrajnai üzemanyagpiac egyharmada illegális, és ez az arány valószínűleg tovább fog növekedni – jelentette ki Hennagyij Rjabcev kőolajipari szakértő.

Az illegális üzemanyagpiac mérete a közeljövőben abban a mértékben növekedhet, amilyen arányban fog növekedni a legálisan működő benzintöltő kutakra nehezedő adminisztratív nyomás – írja a karpatinfo.net.

„Azokra a vállalatokra, amelyek nem fizetnek teljes mértékben adókat és járulékokat, az állam nem is nagyon fordít figyelmet annak ellenére, hogy rengeteg példa és bizonyíték van arra, hogy nem tartsák be a szükséges előírásokat”

– mondta Hennagyij Rjabcev.

A kőolajipari szakértő előrejelzései alapján az illegális piac legkevesebb 50 százalékkal növekedhet.

Korábban az üzemanyag forgalmazók szövetsége közölte, hogy a piacon a forgalom az utóbbi két évben 35 százalékkal csökkent.

„A gáztöltő kutak úgy szaporodnak, mint a gomba. Nincsenek hivatalos papírjaik, ez pedig egyáltalán nem érdekli a Monopólium ellenes bizottságot és a hivatalnokokat, akik csak a törvényesen működő kutak számláit és árait ellenőrzik”

– mondta Leonyid Koszjancsuk, az ukrán Kőolajtermékeket Forgalmazók Egyesületek Szövetségének az elnöke.

Néhány napja az ukrán kormányfő felkérte a Monopolellenes Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot az üzemanyagárak növekedése miatt. “Aggódunk amiatt, ami az üzemanyagárak körül folyik. A bizottság elvégezte a jogi munkáját, de a probléma abban rejlik, hogy eredmény csak 4-6 hónap múlva lesz. Szükség van a parlament támogatására egy törvénymódosításhoz, hogy ilyen eseteknél gyorsan tudjon reagálni” – mondta a miniszterelnök megjegyezve végigviszik ezt az ügyet.