Francia források: kizárt az iszlamista merénylet lehetősége az Ukrajnában elfogott francia férfi esetében


Hivatalos francia források nem kommentálták azt az ukrán bejelentést, miszerint elfogtak Ukrajnában egy francia férfit, akiről azt feltételezik, hogy terrorcselekményekre készült Franciaországban a labdarúgó Európa-bajnokság idején. A Le Monde című napilap szerint viszont a francia hatóságok kizárták, hogy az esetnek köze lehet dzsihadista hálózatok merényletterveihez.

Michel Cadot párizsi rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón nem kívánta kommentálni az ukrán bejelentést. Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés.
Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője korábban azt mondta, hogy az ukrán-lengyel határon május 21-én elfogott francia állampolgár 15 merényletet készült végrehajtani hazájában, egyebek mellett mecsetek, zsinagógák, adóhivatalok és autópálya-megfigyelő pontok ellen. Hricak elmondta, hogy a férfinál 125 kilogramm trotilt, öt Kalasnyikov gépkarabélyt, több mint ötezer lőszert, két páncéltörő gránátvetőt, 100 detonátort és egyéb eszközöket találtak.

A Le Républicain Lorrain és a L,Est républicain francia regionális lapok szerint a 25 éves francia férfit Grégoire Moutaux-nak hívják, a kelet-franciaországi Nancy városa közelében található 80 lakosú Nant-le-Petit faluban lakik, egy szövetkezetben gazdaként dolgozik, büntetlen előéletű, s a francia hatóságok számára a merénylettervei “homályosak”. A fiatalember otthonában, egy tanyán, a nyomozók robbanószerkezetbe való elemeket, valamint egy szélsőjobboldali csoport jelképével ellátott pólót találtak.

A Le Monde szerint a férfi nem először járt Ukrajnában a hivatali gépkocsijával. Általában nem egyedül utazott, társait még keresi a rendőrség. Minden feltételezés nyitott, még akkor is, ha dzsihadista hálózatok merényletterveivel való bármilyen kapcsolatot kizártak (a francia hatóságok) – írta a lap.
A francia nyomozók egy kiterjedt fegyvercsempész-hálózatot sejtenek a háttérben. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel. A Nancy-i hatóságok indítottak előzetes eljárást, és Párizsban a szervezett bűnözéssel foglalkozó központi hivatalt is bevonták a nyomozásba.

A Le Monde szerint miután a balkáni útvonal régóta ismert a Kelet-Európából és Líbiából származó fegyverek csempészésére, a nyomozást jelenleg elsősorban az ukrán hatóságok helyben folytatják le. Elképzelhető, hogy a gyanúsítottat kiadják Franciaországnak, miután a francia hatóságok már átadták Ukrajnának a kiadatási kérelmet. A lap szerint egyelőre nem tudni, hova és kinek szánták a fegyverarzenált, amit a francia gyanúsított szállított: gyűjtőknek, szélsőjobboldali csoportoknak, a szervezett bűnözéshez tartozó embereknek vagy pedig kábítószer-kereskedőknek.

mti