Az oroszok nem tartóztatják le Janukovicsot


Oroszországban nem tartóztatják le Viktor Janukovicsot, az orosz főügyész ugyanis elutasította Kijev erre vonatkozó kérését. Ukrajna még tavaly februárban kérte a volt elnök őrizetbe vételét, különös vagyoni hűtlen kezeléssel vádolják. Janukovics az Ember Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát.

Oroszország elutasította az ukrán főügyész hivatalának Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására vonatkozó kérését – közölte hétfőn Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészi hivatal szóvivője.

Kijev az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján, büntetőügyben folytatott nyomozással kapcsolatban, még 2015 februárjában kérte Janukovics őrizetbe vételét, “kiadatási kérelem kézbesítése előtt”.

Kurennoj rámutatott, hogy az egyezmény 3. cikke alapján a “kiadatást nem engedélyezik, ha azt a bűncselekményt, amely miatt a kiadatást kérik, a megkeresett fél politikai bűncselekménynek vagy politikai bűncselekménnyel összefüggő bűncselekménynek tekinti”.

Vagy ha “a megkeresett fél alapos okkal feltételezi, hogy egy köztörvényi bűncselekmény miatt a kiadatási kérelmet azzal a céllal terjesztették elő, hogy egy személy ellen faja, vallása vagy nemzetisége, illetve politikai meggyőződése miatt büntetőeljárást folytassanak vagy büntetést szabjanak ki, vagy hogy e személy helyzete ezen okok bármelyike miatt súlyosabbá válik”.

A törvényhozás 2015 februárjában megfosztotta őt az elnöki hivataltól.

Ukrajna még abban a hónapban kérte az Interpoltól, hogy sikkasztás és bűnözői csoport tagjaként,

különösen nagy anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt adjon ki nemzetközi körözést Janukovics ellen.

Tavaly július 21-én az Interpol leállította a volt elnök keresését, arra hivatkozva, hogy az ellene indított büntetőeljárás politikai motivációjú lehet.

mti/KH