Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a horvát miniszterelnök ellen


Bizalmatlansági indítványt nyújt be a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök ellen – jelentette be Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes, a HDZ elnöke keddi zágrábi sajtótájékoztatóján.

Karamarko a lépés egyik okaként a kormány működésképtelenségét jelölte meg. Másrészt szerinte nem kielégítő a viszony a két kormányzó párt és a miniszterelnök között.

“A legnagyobb kormányzó pártként úgy véljük, hogy a mi programunkat is végre kellene hajtani” – fogalmazott.

Horvátországnak egységre van szüksége, nincs ideje és türelme ahhoz, ami most folyik – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy az állam érdekei fontosabbak az önös érdekeknél. “Még van idő egy új és komoly kormánytöbbség létrehozására” – tette hozzá.

Tihomir Oreskovic kormányfő múlt pénteken lemondásra szólította fel mindkét helyettesét. Oreskovic szerint a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes között kialakult vita és személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. Míg Petrov, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája elnöke hajlandóságot mutatott rá, hogy lemondjon, addig Karamarko a kérést azonnal elutasította, és kijelentette, hogy Tihomir Oreskovic nem élvezi többé a HDZ bizalmát. A párt elnöksége később úgy döntött, hogy megpróbál új kormánykoalíciót létrehozni a parlamentben, mégpedig a Híd nélkül.

mti