Idén is Merkel a legbefolyásosabb


Immár a hatodik egymást követő évben sorolta első helyre a német kancellárt a Forbes című amerikai gazdasági magazin.

A gazdasági lap indoklása szerint a német kancellár megbirkózott az Európai Unió előtt álló létfontosságú kihívásokkal, Németországot pedig kivezette a recesszióból.

Merkel talán legbátrabb tette azonban, hogy befogadott több mint egymillió, muzulmán országokból érkező menekültet – írja a Forbes.

A világ legbefolyásosabb nőinek listáján Merkelt – csakúgy, mint tavaly – ezúttal is Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje követi a rangsorban. A harmadik helyen Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, míg a negyedik helyen Bill Gatesnek, a Microsoft társalapítójának emberbaráti tevékenységéről ismert felesége, Melinda Gates üzletasszony végzett.

Azóta, hogy Merkel 2006-ban először felkerült a Forbes listájára, mindössze egyszer, 2010-ben fordult elő, hogy a tekintélyes pénzügyi magazin nem őt választotta a világ legbefolyásosabb nőjének.

Tavaly – európai adósságkezelő- és a menekülteket támogató politikájának elismeréseként – a Time magazin a német kancellárt választotta az év emberének.

mti