„Kárpátaljai Népköztársaság” Budapest célja? (videó)


A kárpátaljai magyarok „szeparatizmusáról” közölt egy riportfilmet a TSN országos televíziós csatorna. Az adásban elhangzik, hogy Nyugat-Ukrajnában csendesen, amolyan európai módon Budapest hozzálátott egy „népköztársaság” megteremtéséhez.

A riportfilm készítői hangsúlyozzák, itt nem fegyverekkel és erőszakkal akarják elszakítani Ukrajna egy részét, hanem EU-s útlevelek osztogatásával, és nemzetiségtől függetlenül járó jelentős anyagi támogatással.

A riport a tavaly nyári véres munkácsi képsorokkal kezdődik, s azt hangsúlyozzák, Kárpátalja vonatkozásában nem a csempészbandák közötti leszámolás a legnagyobb veszélyforrás, sokkal inkább Budapest viselkedése, az, hogy szemet vetettek a megye határ menti térségére.

Az adásban rengeteg csúsztatás, fél információ, ferdítés hangzik el. Például azt a tényt, hogy a magyar kormány támogatja a kárpátaljai településeken a civil polgárőrségek létrehozását és működtetését, azt úgy állítják be, mintha Magyarország nagyon komoly pénzekkel egy különleges, titkos sereget toborozna itt.

Megszólal Tarasz Deak ismert kárpátaljai nacionalista, aki elmondja, a magyar állam magára vállalta a kárpátaljai magyarság oktatási rendszerének a teljes finanszírozását, minden más területen is segít, sőt, „borítékban pénzt osztogat” a tanároknak, orvosoknak stb. Nyilatkozik Maha László, a csapi magyar iskola igazgatója is, a vele készült interjúból csak azt a részt hagyták meg, ahol a magyar állami segítségnyújtásról fejti ki véleményét, elmondja azt, hogy pénzt kapnak azok a szülők – nemzetiségtől függetlenül – akik magyar iskolába járatják csemetéjüket.

[error]A riport sokat foglalkozik a Jobbikkal. Idézik Kovács Bélát és Szávay Istvánt is, akik nagyobb önrendelkezést követelnek Kárpátaljának. Ugyan bevágnak egy olyan részt, ahol Németh Zsolt államtitkár Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának a fontosságát hangsúlyozza, de összességében úgy állítják be az egészet, mintha a háttérben, a színfalak mögött egyetértés és alku lenne a Jobbik és a magyar kormányerők között.[/error]

A műsor készítői valós, reális veszélynek ítélik meg Kárpátalja esetleges Magyarország általi elcsatolását, és nyíltan „szeparatistáznak” több alkalommal is.

Kitérnek még arra is, hogy bár vannak igaz, hű ukrán patrióták e vidéken, de a jobb, európai élet reményében ők is hajlandóak félretenni nemzeti érzéseiket. Kárpátalja csempészbandáinak urai pedig még nyernének is egy új helyzettel, ha a határok kicsit eltolódnának Ukrajna legnyugatibb részén…