Szavcsenko „rámosolyogna” a felkelőkre


Nagyija Szavcsenko hajlandó lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok vezetőivel.

Erről a hosszas orosz fogság után nemrég szabadult pilótanő és parlamenti képviselő beszélt az Era Rádiónak nyilatkozva. Mint kifejtette, neki nem esik le a korona a fejéről, ha személyesen velük kell egyeztetnie – írta a tsn.ua.

Szavcsenko úgy gondolja, csak nehezíti, bonyolítja a helyzetet, ha közvetítők bevonásával tárgyal Kijev a felkelők vezéreivel. Egyszerűbbnek és hatékonyabbnak látná, ha személyesen Olekszandr Zaharcsenko DNR-vezetővel, és Igor Plotnickij LNR-vezetővel ülne ő le. A célja a felkelők fogságában lévő ukrán katonák kiszabadítása. Még azt is mondta az ominózus rádióinterjúban, hogy továbbra is fel kell tartani az Oroszországgal szembeni szankciókat, valamint azt javasolta mindenkinek, hogy „mosolyogjon a másikra”.

Korábban a DNR és az LNR elöljárói is azt javasolták a hivatalos kijevi vezetésnek, hogy szemtől szembe üljenek le a tárgyalóasztalhoz, s próbálják megbeszélni a konfliktus rendezésére irányuló lépéseket, valamint a Donbászon tartandó választások lebonyolítását.