Az SZBU szerint tilos Zaharcsenkóékkal szóba állni


Az Ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal (SZBU) nem tartja lehetségesnek, hogy a hivatalos Kijev közvetlen tárgyalásokat folytasson a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok vezetőivel.

Erről Jurij Tandit, az SZBU elnökének tanácsadója beszélt egy tévéinterjúban. Szavai válaszként foghatók fel Nagyija Szavcsenko azon kijelentésére, miszerint ő hajlandó lenne közvetlenül is tárgyalni a DNR és az LNR elöljáróival – írta a Korrespondent.

Az ukrán titkosszolgálat képviseletében nyilatkozó Tandit arra alapozta véleményét, hogy az ukrán jogi álláspont szerint Olekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnickij bűnözők, terrorizmussal gyanúsíthatók, ezért velük semmilyen hivatalos párbeszéd nem folytatható.

Emlékeztetett, hogy Kijev még 2014 nyarán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zaharcsenko DNR-vezér ellen, s ő volt az, aki megszervezte Donyeckben azt a katonai felvonulást, amelyen ukrán hadifoglyokat szégyenítettek meg nyilvánosan.

Az, hogy a hivatalos Kijev ennyire mereven elzárkózik a donbászi felkelők képviselőivel folytatandó párbeszédtől, nagyban nehezíti a kelet-ukrajnai békefolyamatot.