Felmérés: Az ukránok közel 70 százaléka büszke az állampolgárságára


Az ukránok többsége, 68 százaléka büszke ukrán állampolgárságára, 23 viszont nem büszke rá – derül ki a Razumkov Központ felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda-ra hivatkozva a Kárpátalja ismertet.

A 2005. évi felméréshez viszonyítva 12 százalékkal nőtt azok aránya, akik büszkék ukrán állampolgárságukra.
Az állampolgárságukra büszkék aránya a Donyec-medence kivételével az ország valamennyi régiójában meghaladja azokét, akik nem büszkék rá. A Donyec-medencében a két tábor gyakorlatilag egyforma.

A legtöbben az ország nyugati és központi régiójában (83, illetve 76 %) büszkék az állampolgárságukra, a legkevesebben a Donyec-medencében (43 %).
A megkérdezettek túlnyomó többsége (93 %) hazájaként tekint Ukrajnára, s csupán 3,5 % nem ekként viszonyul hozzá. Ezek a mutatók 2006 óta nem változtak lényegesen.

Ugyanakkor, ha választhattak volna, a megkérdezettek 72 százaléka választja Ukrajnát hazájának, 13 % pedig nem.

A túlnyomó többség ukrán hazafinak vallja magát, míg 17 % nem. Összevetve a 2005-ös felméréssel, a két tábor arányai gyakorlatilag nem változtak.
A Razumkoz Központ 2005 óta vizsgálja Ukrajna polgárainak identitását. Az ismertetett felmérést 2015. december 11–23. között végezték Ukrajna valamennyi régiójában a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek kivételével, összesen 10 071, 18 évesnél idősebb válaszadó bevonásával.