Külügyminisztérium: ötmillió ukrán van a határon kívül


Ukrajna határain kívül ötmillió ukrán van legálisan és ez a szám növekszik. Erről Andrej Szibiga, a Külügyminisztérium konzuli részlegének vezetője jelentett.

„A legfrissebb statisztikák arról tanúskodnak, hogy a határokon kívül ötmillió ukrán állampolgár van legálisan” – mondta Szibiga. Az ukrán diplomata megemlítette, hogy Ukrajna Külügyminisztériuma maximálisan mindent megtesz annak érdekében, hogy a külföldön lévő ukránok biztonságban legyenek és segítséget kapjanak ha arra szükség van.

A külföldön tartózkodó állampolgárok évente átlagban 70 ezer biometrikus útlevelet igényelnek. A becslések szerint a következő évben 100 ezer útlevelet fognak kiadni. A külföldi diplomáciai képviseletek egyik legnépszerűbb szolgáltatása  az útlevelek igénylése.

„Ahhoz, hogy valaki útlevelet kapjon külföldön mindössze csak a régi útlevelét kell felmutatni, vagy bármilyen dokumentumot ami a törvényes ott tartózkodását igazolja. Minden bürökratikus akadályt megszüntettünk az ukrán állampolgároknak”

– mondta Szibiga.

A külföldön lévő diplomáciai munkák közül a leginkább az olasz, spanyol, portugál, cseh, orosz, német és lengyel konzulátusok vannak leterhelve. Jelenleg Oroszországban van a legtöbb ukrán.