Mélyponton az orosz kormánypárt támogatottsága


Éves mélypontra, 35 százalékra esett vissza a megkérdezettek körében az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország támogatottsága, két ellenzéki párté nőtt, és ugyancsak csökkent a lakosság érdeklődése a szeptemberben esedékes parlamenti választások iránt – állapította meg a független Levada Központ az RBK napilapban kedden közölt felmérésében.

A kormányzó politikai erőre áprilisban még 42, januárban pedig 40 százalék lett volna hajlandó voksolni a teljes lakosság körében. A május 27. és 30. között elvégzett felmérés szerint az Egységes Oroszország támogatottsága megcsappant a választáson részt venni hajlandó oroszok körében is: a januári 65 és az áprilisi 60 százalékról 53 százalékra.

Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgatóhelyettese nem zárta ki, hogy véletlenszerű kilengésről van szó, és kijelentette:

arról, hogy valóban komoly visszaesésről és csaknem kétharmados elutasítottságról van-e szó, csak a júniusi felmérés után lehet majd beszélni.

A VCIOM nem mért ilyen zuhanást a kormánypártnál, az állami közvélemény-kutató intézet május 22-én közölt adatai 46,2 százalékos támogatottságot mutattak ki a megkérdezettek teljes közében, egy hónappal korábban pedig 48,5 százalékosat. A VCIOM-ból kivált és a főleg az elnöki hivatalnak dolgozó FOM szerint május utolsó hetében éppen hogy megnőtt az Egységes Oroszország népszerűsége, 47-ről 49 százalékra.

A Levada Központ szerint a pártok sorrendjében a második helyen a Gennagyij Zjuganov vezette, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja áll, amely a választani hajlandó polgárok között április óta 15-ről 21 százalékra, az összlakosság körében pedig 10-ről 14 százalékra jött föl. A Vlagyimir Zsirinovszkij által irányított Liberális Demokrata Párt szintén erősödött és a szavazni készülők között 10-ről 14 százalékra, az összes megkérdezett között pedig 7-ről 9 százalékra nőtt a támogatottsága.

A VCIOM és a FOM valamivel korábbi mérése a liberális demokratákat hozta ki a második helyre. A szocialista Egységes Oroszország a Levada Központ szerint nem tudná átlépni az állami dumába való bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.
A független közvélemény-kutató intézet szerint az oroszok 44 százaléka gondolja úgy, hogy valószínűleg vagy biztosan elmegy szavazni. Januárban még 51 százalék nyilatkozott így. 26 százalék kételkedik benne, hogy voksolni fog vagy biztos benne, hogy nem fog, ami négy százalékpontos növekedést jelent.

Grazsdankin az RBK-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy noha a kampány során általában felerősödik a választások iráni érdeklődés, ám a választókat ezúttal nem hozza lázba a voksolás lehetősége, mert megítélésük szerint a parlamenti ellenzék nem sokban különbözik a kormánypárttól, a törvényhozáson kívüli politikai erők pedig gyakorlatilag semmit sem tesznek azért, hogy a maguk oldalára állítsák őket.
Oroszországban szeptember 18-án választják meg az Állami Duma, a szövetségi törvényhozás alsóházának 450 képviselőjét. A mandátumok felének sorsa egyéni körzetben dől el, a képviselők másik felét pedig pártlistáról választják meg. Ugyanekkor választják meg több régió vezetőjét és képviseleti szervét.

mti