Újabb buszból rángatták ki az utasokat az afganisztáni tálibok egy autópályánA tálib felkelők újabb buszos túszejtést követtek el az észak-afganisztáni Kunduz tartományban szerdán, míg a keleti Gazniban a biztonsági erők tucatnyi tagját gyilkolták meg.

Afghan security forces take their positions during a gun battle in Kunduz city, northern Afghanistan September 29, 2015. Afghan forces backed by U.S. air support battled Taliban fighters for control of the northern city of Kunduz on Tuesday, after the militants seized the provincial capital for the first time since their ouster 14 years ago.  REUTERS/Stringer

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tálibok az autópályán feltartóztattak és átkutattak egy buszt, az utasait pedig túszul ejtették. A tartományi tanács egyik tagja úgy tudja, hogy legalább 40 ember esett a szélsőségesek fogságába, és autó utasait is túszul ejtették a tálibok.

Egy másik rendőrségi szóvivő elmondta, hogy napokkal korábban a biztonsági erők tizenkét tagját ejtették foglyul a szélsőségesek a nyílt utcán. Holttesteiket kedd este találták meg Andar körzetben. Ketten a titkosszolgálat tagjai voltak, míg a többiek rendőrként és katonaként szolgáltak.

Több mint egy héttel ezelőtt az iszlamisták buszokat tartóztattak fel a kunduzi utakon, és több mint 180 utast ejtettek túszul. Nagy részüket az akció után röviddel elengedték, tíz embert a helyszínen agyonlőttek, két másikkal pedig kicsivel később végeztek. Az akkori túszok közül nyolcan még mindig a szélsőségesek foglyai. A tálibok szerint a hadsereg tagjairól van szó, de az afgán kormány vitatja ezt.

mti