Újabb buszból rángatták ki az utasokat az afganisztáni tálibok egy autópályán


A tálib felkelők újabb buszos túszejtést követtek el az észak-afganisztáni Kunduz tartományban szerdán, míg a keleti Gazniban a biztonsági erők tucatnyi tagját gyilkolták meg.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tálibok az autópályán feltartóztattak és átkutattak egy buszt, az utasait pedig túszul ejtették. A tartományi tanács egyik tagja úgy tudja, hogy legalább 40 ember esett a szélsőségesek fogságába, és autó utasait is túszul ejtették a tálibok.

Egy másik rendőrségi szóvivő elmondta, hogy napokkal korábban a biztonsági erők tizenkét tagját ejtették foglyul a szélsőségesek a nyílt utcán. Holttesteiket kedd este találták meg Andar körzetben. Ketten a titkosszolgálat tagjai voltak, míg a többiek rendőrként és katonaként szolgáltak.

Több mint egy héttel ezelőtt az iszlamisták buszokat tartóztattak fel a kunduzi utakon, és több mint 180 utast ejtettek túszul. Nagy részüket az akció után röviddel elengedték, tíz embert a helyszínen agyonlőttek, két másikkal pedig kicsivel később végeztek. Az akkori túszok közül nyolcan még mindig a szélsőségesek foglyai. A tálibok szerint a hadsereg tagjairól van szó, de az afgán kormány vitatja ezt.

mti