Amerikai nagykövet: a nemzetközi közösség fel sem ismeri Oroszország szerepét Donbásszon


Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete az Armia-FM rádiónak adott interjúban beszélt erről. A rádió műsorban megkérték a nagykövetet, hogy mondja el az Egyesült Államok állampolgárai mennyire vannak tudatában a donbásszi háborúnak – tudatta az Unian.

A nagykövet szerint Oroszország azzal kísérletezik, hogy kiderítse mennyire messze mehet el anélkül, hogy ne provokálja a nemzetközi közösséget. „Pont ezért küldött a Krím-félszigetre kis zöld emberkéket és ez nem jelentette semmiféle titkot az Egyesült Államok kormánya számára, mert a felderítőink nagyon is jól értették, hogy Oroszország mit csinál. Ennek az egésznek a célja az volt, hogy összezavarjanak mindenkit” – mondja Pyatt, aki szerint Oroszország az médiát is fegyverré alakította, hogy megnyerje az egész háborút. Az Egyesült Államok állampolgárai közül kevesen tudják azt, hogy Ukrajnában az utóbbi két év alatt mi zajlott le.

„Mindenki hallott a Buk légvédelmi rendszerről és az MH17-es járatról, sok ember ismeri a donyecki repülőtér történetét, de úgy gondolom, hogy az Egyesült Államokban és Európában nem értik meg teljesen azt, hogy Oroszország mit is művel itt. Oroszország továbbra is operatív stratégiai, illetve felderítői segítséget nyújt az úgynevezett DNR és LNR hadseregeinek”

–mondta Pyatt megjegyezve, hogy fegyverekkel és katonákkal is támogatják a donbásszi sereget.