Egykori guantánamói foglyok vadásznak az amerikai katonákra Afganisztánban


Tizenkét, a guantánamói amerikai börtöntáborból elengedett rab a szabadulását követően minden bizonnyal részt vett a szövetséges erők elleni támadásokban Afganisztánban, és legkevesebb hat amerikai katonát öltek meg – állítják egykori és jelenlegi amerikai kormányzati tisztviselők a The Washington Post című amerikai lap cikke szerint.

Az újság úgy értesült, hogy az egykori foglyok nemcsak katonákat öltek meg, hanem egy amerikai civilt (egy segélyszervezeti munkást) is, 2008-ban Afganisztánban.

Az egytucatnyi elengedett rabból azóta kilencet már megöltek, illetve külföldön ismét börtönbe került – közölték az eseteket ismerő amerikai titkosszolgálati források. Részletekkel viszont nem szolgáltak, arra hivatkozva, hogy a guantánamói rabokkal kapcsolatos információk szigorúan titkosak. Még a kongresszusi képviselők sem tudhatnak meg több részletet – ezért is kérnek nagyobb átláthatóságot az ügyben.

Kelly Ayotte republikánus szenátor, Guantánamo már bejelentett bezárásának ellenzője – a túlzott titkosságot szintén nehezményezve – azzal vádolta meg a kormányzatot, hogy elrejti a börtöntábor egykori és jelenlegi rabjainak terrorista előéletével kapcsolatos igazságot az amerikaiak elől.
A Fehér Ház adatai szerint a 2009-ig szabadult 542 rab 21 százaléka vett részt harci cselekményben szabadulása után is. Barack Obama elnök ideje alatt viszont a 158 egykori fogolynak csupán a 4,5 százaléka tette ugyanezt.

Az amerikai jogvédők mindazonáltal nem hisznek ezekben az adatokban – tette hozzá a The Washington Post.

A lap emlékeztetett arra, hogy a 2002-ben megnyitott börtönből már hétszázan szabadlábra kerültek, és nyolcvanan maradtak a rácsok mögött.
Obama idén februárban jelentette be a börtön bezárását, de leszögezte azt is, hogy a legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási
intézményekben őrzik majd.

mti