Karnyújtásnyira van az eurózónától Magyarország


Az euró bevezetéséhez szükséges makrogazdasági elvárásokat teljesíti Magyarország, de a jogszabályok terén súlyos hiányosságok vannak.

Habár Magyarország egyre több kritériumnak felel meg, egyelőre nem csatlakozhatna az euróövezethez – derült ki az Európai Bizottság konvergenciajelentéséből. A leszorított költségvetési hiány, az alacsony infláció, valamint a mérsékelt hosszú lejáratú kamatok alapján akár be is léphetnénk a valutaunióba, az árfolyamra vonatkozó kritériumot viszont nem teljesítjük (nem léptünk be az ERM-II. árfolyamrendszerbe), és a jogszabályi környezet se felel meg az elvárásoknak. Ez utóbbi a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel, vagyis a Matolcsy György gazdasági minisztersége alatt elfogadott új jegybanktörvénnyel függ össze – írja a VG.

Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint nem teljesítette Magyarország maradéktalanul a központi bank függetlenségének követelményét és a monetáris finanszírozás tilalmát. Nem ez az első alkalom, hogy az EKB felhozza ezeket az érveket, hiszen az eurójegybank éves jelentésében idén már kritizálta az MNB ingatlanvásárlásait, az alapítványok működését, és felvetették a monetáris finanszírozás tilalmának megsértését is.

A többi előírásnak azonban megfelelnek. A költségvetési hiány tartósan a GDP 3 százaléka alatt van, és a prognózis szerint a következő években sem kerül e fölé. A bizottság mégis figyelmeztet: nagy a kockázata annak, hogy Magyarország nem teljesíti a középtávú költségvetési célt, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a kormány lazít a fegyelmen.