Kárpátaljai ezüst a labdarúgó „hegyi” Eb-n


A megyei labdarúgó-bajnokság elitligájában szereplő Huszti Obolony nem kis meglepetésre ezüstérmes lett a francia Alpokban június 2. és 5. között megrendezett „Bergdorf-EM-2016” elnevezésű amatőr hegyvidéki csapatok Európa-bajnokságán.

A 2008-ban életre hívott tornának az idén a Morzine-Avoriaz alpesi üdülő adott otthont. A meccseket a hagyományostól eltérő 80×80 m-es füves pályán játsszák. Az idei megmérettetésre 12 ország csapata nevezett, Ukrajnát a Huszti Obolony képviselte. A csapatokat négy hármas csoportba osztották, az ukránok a spanyolokkal, az osztrákokkal és a házigazda franciákkal kerültek egy csoportba.

A husztiak az első meccsen 5-0-ra verték a címvédő spanyolországi együttest, majd 9-0-ra az ausztriai csapatot, az utolsó csoportmeccsükön viszont 2-0-ra kikaptak a házigazdáktól, ám így is simán továbbjutotta a negyeddöntőbe. Az Obolony nyolcat rámolt be (8-1) egy német egyletnek és bejutott az elődöntőbe, itt egy Cseh klubbal találkoztak. A rendes játékidő 1-1-es döntetlennel zárult, a büntetőpárbajt 4-3-ra a husztiak nyerték és bekerültek a sorozat döntőjébe.

A kárpátaljai egylet a fináléban 2-0-ra alulmaradt egy orosz csapattal a Kraszna Poljanával szemben. S bár voltak helyzetei Obolonynak, ám ezek mind kimaradtak, így az ezüstéremmel vigasztalódhatnak, ami valljuk be nem kis dicsőség ebben az igen veretes mezőnyben. Ráadásul a beszámoló szerint, több olyan játékos is feltűnt az orosz csapatban, aki korábban profiként a CSZKA, a Lokomotív és a Dinamo Moszkvában futballozott.