Merényletsorozat rázta meg Bagdadot, 27-en haltak meg


Két pokolgépes merényletet követtek el csütörtökön az iraki fővárosban, illetve annak közelében, és ezekben meghalt legalább 22 civil és öt katona, csaknem nyolcvanan pedig megsebesültek – közölte a rendőrség és egészségügyi tisztségviselők.

Az egyik robbantást a kelet-bagdadi el-Dzsadída (Új-Bagdad) negyed egyik bevásárlóutcájában, a másikat pedig egy katonai ellenőrzőpont mellett követték el a fővárostól északra lévő Tádzsi városban. Mindkét robbantást autóba rejtett pokolgéppel hajtották végre, az első esetben az autó parkolt, a másodikban a járművet egy öngyilkos merénylő vezette.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett legalább az egyik merénylet elkövetőjeként, hozzátéve, hogy egy síita milícia tagjait vette célba. Az AP hírügynökség szerint a közlemény hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni.

A merényletek feltehetőleg összefüggésben vannak az IÁ kezén lévő, főleg szunniták lakta Fallúdzsa városnak az iraki kormányerők általi ostromával. Iraki tisztségviselők szerint az IÁ valószínűleg ilyen támadásokkal akarja elterelni az iraki hatóságok figyelmét az ostromról.

mti