USA: az oroszok nem tartják be az ígéretüket Szíriában

Pro-Syrian regime protesters carry a huge portrait of Syrian President Bashar Assad during a demonstration to show their solidarity with their president, in Damascus, Syria, on Sunday Nov. 20, 2011. Residents in the Syrian capital awoke to two loud explosions Sunday amid reports from activists that the Damascus headquarters of the ruling Baath party had been hit by several rocket-propelled grenades.  But eyewitnesses said the party headquarters appeared intact and reported no significant security deployment around it. (AP Photo/Bassem Tellawi)

Nem vették rá Aszad elnököt, hogy engedje meg a légi segélyek eljuttatását a civil lakosságnak. Az amerikaiak szerint az oroszoknak kéne eljuttatni ezeket az embereknek.

Az Egyesült Államok azt javasolta szerdán Oroszországnak, hogy maga lásson hozzá Szíriában a humanitárius segélyek légi úton történő elosztásához, miután Damaszkusz továbbra is akadályozza az ostromlott szíriai városok lakosságának szánt nemzetközi élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok célba jutattását. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) májusi találkozóján tett ígéretét, miszerint ráveszi Bassár el-Aszad elnököt, hogy adjon engedélyt az ENSZ segélyszállítmányainak elindítására.

“Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, ez a legkevesebb, amit mondhatunk”

– fogalmazott Mark Toner szóvivő a sajtónak, hozzátéve, hogy John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője erről is tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. “Oroszországnak megvannak Szíriában a segélyek levegőből való ledobására alkalmas repülőgépei”, s azok a damaszkuszi kormány repülési engedélyével is rendelkeznek – hangsúlyozta Toner.

Az amerikai külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője később hozzátette: emlékeztetni szeretnék Moszkvát arra az ígéretére, hogy segélyeket juttat el az öt éve tartó és eddig több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő szíriai konfliktus súlyosan nélkülöző civil áldozatainak.A nagyhatalmak felkérték az ENSZ Világélelmezési Programját (WFP), hogy létesítsen légihidat a szíriai rezsim erői által körbezárt városok civil lakosságának megmentésére. Damaszkusz azonban nem engedélyezi ezeket a repüléseket, és bár az ISSG nyomására a múlt héten jóváhagyta a segélyek eljuttatását 17-ből 15 olyan településre, amelyet a kormányerők vagy a szövetséges milíciák tartanak ostromgyűrűben, az Aszad elnökhöz hű erők útját állták a konvojok egy részének, vagy a segélyeknek csak egy részét engedték célba juttatni.

Az ENSZ szerint mintegy 600 ezer ember tengődik 19, döntően a szíriai rezsim katonái által körbezárt övezetben vagy településen, és további négymillióan nélkülöznek más, nehezen megközelíthető térségekben.

mti