Rossz, de nem a legrosszabb Ungvár levegője


Egy friss felmérés szerint Ungvár a 13-ik az országos légszennyezettségi ranglistán – állítja Maria Fedorisko, a Kárpátaljai Megyei Hidrometeorológiai Központ légszennyezettség-méréssel foglalkozó laboratóriumának vezetője, hozzátéve ez nem is olyan rossz, ha azt vesszük, hogy a kárpátaljai megyeszékhely 2011-ben a második volt a rangsorban.

A szakember elmondása szerint a hétvégék és az ünnepnapok kivételével naponta kétszer a kén-dioxid, nitrogén és formaldehid esetében pedig négyszer mérik a levegőben szálló mérgező részecskék mennyiségét. Leginkább a személygépkocsik szennyezik a levegőt. Az autók nagy része öreg és nem rendelkezik a legújabb technológiákkal, amelyek még a kipufogóban belül tisztítják a káros anyag kibocsátást.

Az előző évhez képest növekedett a káros anyag kibocsátás, de ez jellemző minden egyes ukrajnai városra. Tovább rontja a helyzetet tavasszal és ősszel az avar-, a tarló-, és a növényi hulladékégetés, amelyek hozzájárulnak a légúti megbetegedések terjedéséhez is.